Tanácsok a kölyök felneveléséhez

 

Közvetlenül hazavitel után

Az éppen hazavitt kölyökkutya még csecsemőnek számít, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni. Azon kell igyekezni, hogy az új környezet okozta stresszhatást a lehető legjobban csökkentsük. A hirtelen bekövetkező sokféle változás nagyon ártalmas lehet. Lakásban tartsuk, amíg kint még hideg van. Egy hétig csak azt egye, amit a tenyésztőnél evett. Ne kapjon tejet, mert az hasmenést okozhat. Állatorvoshoz se vigyük, mert úgysem tudna vele mit csinálni, hiszen a következő oltás még úgysem adható be. Csonterősítőt, vitamint se adjunk kezdetben. A nevelésével is várjunk. Ha már eltelt két hét, akkor térhetünk rá a kedvünk szerinti szokásokra.

 

Etetés

A kölyköt naponta háromszor kell etetni. Hat hónapos kortól naponta kétszer kapjon enni. Felnőtt korában is kétszer etessük, így csökken a gyomorcsavarodás veszélye. Inni mindig legyen lehetősége.

Kölyöktápot (puppy) vagy Junior tápot adjunk (fehérjetartalma 28-32%) 1 éves koráig, szárazon, vagy meleg levessel, esetleg tejjel leöntve. Ivóvíz mindig legyen előtte. Ha nincs kedve megenni a tápot, akkor adjunk a tetejére valamilyen húsfélét, túrót, konzervet stb.

Mi Royal Canin Maxi Babydog puppy táppal etettük. 5 hónapos kortól a Royal Canin Maxi Junior a legjobb eledel. Fokozatosan szoktassuk hozzá a főtt ételhez is. Adjunk levesben főtt húst feldarabolva, a levesbe Gréti-mix müzlit, rizst vagy tésztát kell keverni. A hús lehet marhahús, csirkecomb, pulykacomb stb. csont nélkül. A húst mindig meg kell főzni.

Csontot kezdetben nem kaphat, később, kb. 3 hónapos kortól főtt marhacsontot rágcsálhat.

Kb. 6 hónapos kor után ehet csirkenyakat vagy csirke far-hátat is, de a csirkecomb csontját sosem kaphatja meg, mert az szilánkosan törik és sérülést okozhat.

Esetenként adhatunk neki száraz kenyérdarabot, ez segít eltávolítani a fogkövet. Szívesen rágcsál zöldségféléket is, almát, sárgarépát, gyümölcsöt. Tojást sütve vagy főzve adjunk.

Az etetőtálat annyira kell megemelni (sámlira tenni), hogy evés közben a kutya feje a hátával egy vonalban legyen.

 

Kiegészítők

Ha nem Royal Canin vagy hasonló táppal etetjük, akkor valamilyen csonterősítő port vagy tablettát is adjunk, 1 éves koráig (pl. Calcium phosphoricum por, a patikában kapható recept nélkül, napi egy púpozott evőkanállal kell a főtt ételbe keverni. Tabletta: Pet-Phos tabletta, kutyaeledeles boltban kapható.).

 

Oltások

Az első oltást 8 hetes korában a kölykökre legveszélyesebb betegségek, a parvóvírus, valamint szopornyica-májgyulladás-leptospirozis ellen megkapta. Az oltásokat 2 hetenként ismételni kell (4 db) . Az első parvóvírus elleni oltás nem adható egyszerre (kombináltan) a szopornyicával, mert elnyomja azt. A kötelező veszettség elleni oltást a fenti védőoltások után kell beadatni, és persze évente ismételni kell. Évente kell ismételni a parvóvírus és szopornyica-májgyulladás-leptospirozis elleni oltást is (de nem egyszerre a veszettséggel). A kölyök kutyatársaságba vagy sétálni csak az utolsó oltás beadása után két héttel vihető (ekkorra alakul ki a védettség).

 

Féregtelenítés

Eladás előtt megtörtént (Drontal Plus), de az új helyre kerülés után egy-két héttel és 3 és 6 hónapos korban, majd évente ismételni kell.

 

Bolhaírtás

A kis kölyköket cseppentős szerrel lehet kezelni. Ez a kullancsok ellen is véd. Később porozószer is használható (Piretrin), felnőtt korban pedig más szerek is. (Frontline, ExSpot). A kullancsok ellen a Kiltix nyakörv hatásos.

 

Gondozás

Fürdetni kölyök korban nem kell, később évente kétszer ajánlatos samponnal megfürdetni. Persze ha a lába sáros lesz, langyos vízzel bármikor le lehet mosni.

Hetente egyszer ajánlatos megkefélni a bundáját. Jól használható a gereblye nevű fémkefe és a drótszerű négyszögletes kefe.

 

Elhelyezés

Kertes házba való, de sétáltatni így is kell. Lakásban is tartható, de akkor sok mozgást kell számára biztosítani. Megkötve, kis helyre bezárva nem tartható. Szeret együtt lenni a családtagokkal, ezért ajánlatos a kertben tartott kutyát is időnként beengedni a lakásba. Fontos, hogy széltől és esőtől védett helyen legyen egy pokróca.

 

Játékszerek

Nagyon kell vigyázni arra, hogy csak olyan játéka legyen, aminek nem tudja lenyelni a szétrágott darabjait. Vigyázni kell, hogy párizsihéjat, celofánt, szivacs- vagy nejlonzacskó-darabot stb. ne nyeljen le. Jó játék például a teniszlabda. A kisméretű labda szintén veszélyes. Szeret rongyot huzigálni. A villanyvezetékekre is ügyelni kell.

 

Séta

Kertes házban lakó kutyát is ajánlatos naponta egyszer sétálni vinni. Olyan helyre kell vinni, ahol találkozhat más kölyökkutyákkal is és játszhat velük. Ha erre nincs lehetősége, akkor félénk és visszahúzódó lesz. Ügyelni kell azonban arra, hogy a séta, kiképzés, futtatás, játék ne evés után történjen. Etetés után lehetőleg pihenjen a kutya néhány órát (ez szintén a gyomorcsavarodás elkerülését szolgálja). Mivel a csontozata még fejletlen, az első év során ne kényszerítsük a kutyát erős futásra vagy magas ugrásokra. Csak annyit ugráljon és futkározzon, amennyihez magától kedve van.

A kutya külleme az első év etetésétől (az étel minőségétől) és sétáitól függ. Ha nem kap elegendő és jó minőségű ételt, akkor nem lesz elég nagy és vastag csontú. Ha nem mozog eleget, akkor nem lesz elég izmos. Egyéves kora után ajánlatos kiállításra és tenyészszemlére vinni, mivel már most is látható, hogy nagyon szép kutya lesz. 2 éves korában kell a csípőízületi diszplázia röntgenvizsgálatot elvégeztetni.

Kérem, hogy ha bármilyen kérdése van, hívjon a 06-1- 246-1909 telefonszámon.

Wärmer Zsuzsa

2004. december 2.